Arbori meliferi: 4 arbori cu flori bogate in nectar si polen

Arbori meliferi: tei, salcam, plop, corn

Salcamul (Robinia pseudoacacia)

salcam alb inflorit–  Salcamul alb este un arbore melifer popular, iubit pentru numeroasele sale calitati. Florile de salcam sunt cunoscute si recomandate de apicultorii care isi doresc o buna productivitate, dar si de calitate atunci cand vine vorba de produsele stupului.

Salcamul nu este un arbore pretentios, creste spontan pe orice tip de teren. Prefera solurile permeabile, usoare si fertile. Are o rezistenta buna la ger si iubeste lumina. Are frunze compuse si flori albe, cu miros puternic. Infloreste primavara tarziu incepand din mai pana in luna iunie.

Durata de viata a salcamului este in jur de 100 de ani. Facand parte din categoria arborilor cu lemn de esenta tare. Lemnul de salcam este or resursa importanta folosita in special in constructii dar si ca lemn de foc.

Cultivarea salcamului – plantatii de salcam

Realizarea unei plantatii de salcam nu implica neaparat un cost urias – si poate valorifica orice tip de teren. Se preteaza la cele mai sarace soluri, chiar si in zone accidentate. Nu necesita ingrijire speciala!

Plantarea se face primavara sau toamna cand vremea permite, si cand puietii de salcam sunt in repaus vegetativ. Pentru o plantatie de padure de salcam se lasa in general 2m intre randuri si 1m intre plante pe rand.

Odata plantati puietii de salcam se prind usor. Viteza de crestere a puietilor de salcam este foarte mare, de aproximativ 2-2,5 metri pe an. Intervalul de timp al valorificarii plantatiei de salcam depinde de scopul sau modul de utilizare al acesteia.

  • Pentru apicultori: o padure de salcam produce flori dupa 4-5 ani.
  • Biomasa energetica: in functie de dimensiunile dorite valorificarea lemnului se poate face intre 2 si 15 ani.

Cat costa o plantatie de salcam? Pretul unui puiet de salcam in varsta de 1 an este undeva la 0,3-0,5 ron. Pretul poate varia in fucntie de varsta si calitatea puietilor.
La o schema de plantare 2×1 este nevoie de 5000 puieti per hectar. Costul puietilor pentru 1 ha ar fi in jur de 1500 ron la care se mai adaduga cheltuieli de plantare sau pregatire a terenului.
🌱 Cumpara material saditor de calitate, din surse sigure!

Teiul argintiu (Tilia tomentosa)

Tei Argintiu– Teiul sau Tilia este o specie de arbore inalt, cu o crestere lenta in primii ani dupa care cresterea lor se intensifica. Teiul poate trai si timp de 200 de ani. Este un arbore melifer apreciat de apicultori iar florile de tei au multe proprieteti medicinale. Florile de tei sunt folosite in medicina traditionala sub forma de ceai care are gustul placut si efecte de calmante pentru sistemul nervos central.

Exista peste 30 de specii de tei, cele mai cunoscute sunt: teiul argintiu, teiul pucios, teiul cu frunza mare, teiul american, teiul european, teiul japonez si teiul mirositor (Tilia cordata). In Europa au fost documentati tei multi seculari si mileniari. In curtea Castelului Imperial de la Nuremberg exista un tei cu varsta de 900 de ani. O alta plantatie de Tilia cordata, aflata in Westonbirt Arboretum, Gloucestershire, are o varsta de aproximativ 2.000 de ani.

Teiul produce cherestea moale si usor de lucrat, care are foarte putine cereale si o densitate de 560 kg / m3. [8] A fost adesea folosit de triburile germanice pentru construirea scuturilor. Este un lemn popular pentru constructia de modele si pentru sculptura complicata. Mai ales in Germania, a fost lemnul clasic pentru sculptura inca din Evul Mediu. Lemnul este folosit la fabricarea marionetelor si a papusilor si la sculptura.

Plantarea teiului

Plantarea teiului se poate face toamna sau primavara, atata timp cat temperatura solululi este mai mare de 5 grade Celsius. Cei mai importanti 3 factori sunt: radacina, specia si temperatura solului.
Dimensiunea gropii trebuie sa fie suficient de mare cat sa acopere radacina puietului in intregime.
In luna iunie se poate face indepartarea crengilor laterale pentru un trunchi mai inalt.

Plopul alb – Populus alba

Plop Alb populus alba – Este un arbore de dimensiuni medii, crescand pana la inaltimi de pana la 15-30 m, cu un trunchi de pana la 2 m in diametru si o coroana larga si rotunjita. Coaja este neteda si de culoare alb-verzui pana la alb-cenusiu. Lastarii tineri sunt acoperiti cu puf alb-cenusiu, inclusiv mugurii mici. Frunzele sunt lungi de 4–15 cm, cu cinci lobi, cu o acoperire groasa de alb pe ambele parti, dar mai groasa dedesubt.

Anumite specii de plop reprezinta o sursa valoroasa de propolis pentru albinele de miere. Florile de primavara pot fi vizitate de albine pentru polen. Plopii sunt specii de arbori pionieri, polenizati de vant, care se incruciseaza ca nebunii; ca urmare pot fi dificil de identificat. Exista multe specii la nivel mondial si mai multe originare din Europa. In plus, au fost crescute soiuri hibride cu crestere rapida si acestea sunt mai mult plantate pentru cherestea. Exista, de asemenea, interes pentru soiurile cu crestere rapida pentru arborele cu rotatie scurta ca cultura de biomasa.

Plopul incepe inflorirea timpuriu primavara, iar florile mascule si cele femele sunt asezate pe arbori separati. Plopul secreta o materie cleioasa, care este adunata de albine folosind-o la formarea propolisului

Cornul, Cornus mas

Cornus mas inflorit – Cornii cresc sub forma de arbori de talie mica sau arbusti. Cea mai populara specie de corn din Romania este Cornus mas, care e autopolenizator, foarte rezistent la ger, boli si daunatori. Infloreste in martie-aprilie, inainte de infrunzirea sa si inaintea infloririi pomilor sau a papadiei, intr-o perioada mai propice zborului albinelor decat perioada infloririi alunului.

Polenul sau bogat si galben este mai atractiv decat cel al salciilor si il depaseste net pe al plopului asa ca atunci cand infloreste pare ca se aseaza in el un roi. Coarnele sunt bune la gust, plac copiilor si se poate prepara din ele compot sau dulceata.

Coarnele se preteaza excelent la gatit si din ele se face in mod traditional gem, marmelada, pasta, sosuri, dulceata, compot și sirop. Se pot consuma si uscate, ca atare, sau adaugate in preparate dulci sau sarate. Fructele intregi, sosul sau pasta de coarne pot acompania minunat carnea fripta sau gatita la cuptor, sau legumele grilate, atunci cand este nevoie de o nuanta acrisoara consistenta.

Aceste calitati ar putea convinge vecinii sa ii gaseasca un colt in gradina daca li s-ar oferi puietii de catre stuparii tineri care privesc spre viitor. Este viguros si nepretentios si ar putea fi plantat in liziera padurilor din apropierea stupinei ori in locuri virane.

 

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *